آمریکا توانایی تولید سوخت مورد نیاز خود را ندارد
نیک نیوز: بازار انرژی آمریکا با افزایش رکوردشکن قیمت بنزین، بالا رفتن قیمت حملونقل هوایی و ترس از سهمیهبندی دیزل، مسافران و کل اقتصاد را مضطرب کردهاست. اما دلیل این مشکلات قیمت بالای نفت خام یا حتی افزایش تقاضا نیست. دلیل اصلی تعداد بسیار پایین پالایشگاههایی است که در این کشور نفت را به سوخت تبدیل میکنند.
بیشاز 1 میلیون بشکه در روز از ظرفیت پالایش نفت آمریکا که حدود 5 درصد آن را تشکیل میدهد، از ابتدای همهگیری کرونا متوقفشده است. این رقم برای سایر نقاط دنیا برابر با 2.13 میلیون بشکه در روز است. در شرایطی که آمریکا طرحی برای افزایش ظرفیت پالایشگاههای خود ندارد و علیرغم اینکه این پالایشگاههای موجود سودهای بالایی میبرند، کمبود عرضه سوخت روزبهروز بدتر میشود.
کاهش ظرفیت پالایشگاهی در آمریکا پیامدهای بسیاری برای مصرفکنندگان این کشور و بازارهای جهانی دارد. قیمت بنزین در داخل روبهافزایش بوده و تورم در آمریکا را بالا بردهاست. دراینبین، ایستکوست آمریکا در آستانه کمبود دیزل قرار دارد که میتواند زنجیرههای عرضه را بیشاز پیش مختل کند.
دلیل کمبود ظرفیت پالایشگاهی آمریکا کاملاً مشخص است: با کاهش تقاضا برای بنزین و سوخت هواپیما در اوج همهگیری کرونا، شرکتها پالایشگاههای فرآوری نفت خام خود را تعطیل کردند. برخی از این پالایشگاهها هم تحت تاثیر آتشسوزی، انفجار و طوفان قرار گرفته و تعمیر آنها بسیار گرانقیمت است، چون تغییر به سمت انرژیهای پاک مدل کسبوکار آنها را در بلندمدت غیر سودده کرده و شانس آنها برای جذب خریدار را کاهش میدهد. تخمین زده میشود 1.69 میلیون بشکه از ظرفیت پالایشی آمریکا تا 2023 تعطیل شود.
در شرایطی که ظرفیت پالایشگاهی آمریکا کاهشیافته، جنگ اوکراین تعادل بین عرضه و تقاضا در دنیا را برهم زدهاست. بسیاری از کشورها واردات سوخت از روسیه را متوقف کردهاند و آمریکا در حال حاضر سوخت بیشتری به دنیا عرضه میکند. اروپا بهدنبال جایگزینی برای دیزل روسیه است. تقاضای سوخت در آمریکای لاتین، بزرگترین خریدار محصولات پالایشی آمریکا بالا رفتهاست. مصرف بنزین در خود آمریکا هم در آستانه فصل تابستان افزایشیافته است.
انجمن اتومبیل آمریکا در روز جمعه قیمت خردهفروشی بنزین و دیزل در این کشور را به ترتیب 4 دلار و 432 سنت و 5 دلار و 56 سنت در هر گالن اعلام کرد که یک رکورد جدید به حساب میآید.
نظر شما