همدان تولید میکند، دیگر استانها صادر میکنند

نیک نیوز: نوسانات نرخ ارز، پیچیدگیهای گمرکی و هزینههای سرسامآور حملونقل، مثلث شومی شده که صادرکنندگان همدانی را از ادامه فعالیت بازداشته است، بسیاری از تولیدکنندگان ترجیح میدهند محصولات خود را از گمرکات سایر استانها صادر کنند.
مشکلات اقتصادی و شرایط پیچیده تجاری، موجب شده است که بسیاری از صادرکنندگان به دلیل عدم وجود ثبات در بازارها و تغییرات مکرر قوانین و مقررات، انگیزه خود را برای ادامه فعالیت در عرصه صادرات از دست بدهند.
صادرات حدود 56 میلیون دلاری همدان در یک سال گذشته
در همین راستا جواد محمدی مدیرکل گمرک استان همدان گفت: در یک سال گذشته حدود 56 میلیون دلار صادرات از استان همدان انجام شده که حدود 109 هزار و 925 تن است.
وی به خبرنگار تسنیم در مورد کشورهای مورد معامله صادرات همدان نیز عنوان کرد: این کشورها شامل عراق، ترکیه، پاکستان، افغانستان و کویت است که حدود 60 درصد از کالاهای صادراتی ما به کشور عراق صادر شده است.
محمدی همچنین بیان کرد: قرابه و بطریهای شیشهای حدود 18 درصد از حجم صادراتی استان در یک سال گذشته را به خود اختصاص داده و بیشترین حجم کالای صادراتی همدان نیز در این بازه زمانی بوده است.
مدیرکل گمرک استان همدان افزود: انواع وازلین صنعتی با 14.5 درصد، فروسیلیس با 10.7 درصد، میلههای فولادنورد شده با 10.3 درصد و سیمان سفید با 1.9 درصد در جایگاه های بعدی صادراتی استان قرار دارند.
مشکلات نوسانی ارز، پیچیدگیهای امور گمرکی و هزینه بالای حمل و نقل مثلث برمودای صادرات همدان
خسرو طالبیرحیق رئیس کمیسیون صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی همدان گفت: یکی از بزرگترین دلایل این دلزدگی، نوسانات شدید نرخ ارز است که به شدت بر قیمتگذاری محصولات تاثیر میگذارد.
وی در گفتوگو با تسنیم اظهار کرد: صادرکنندگان با پیشبینی ناپذیری قیمت ارز مواجه هستند و این عدم اطمینان میتواند تصمیمات تجاری آنها را به چالش بکشد.
طالبیرحیق با اشاره به اینکه مسائل مربوط به حمل و نقل و انتقال کالا نیز از دیگر عوامل دلزدگی صادرکنندگان است، عنوان کرد: هزینههای بالای حمل و نقل، پیچیدگیهای مربوط به گمرک و طولانی شدن زمان تحویل کالاها، تمامی این مشکلات، صادرات را در استان همدان به یک فرایند پرمخاطره تبدیل کرده است.
رئیس کمیسیون صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی همدان با تأکید بر اینکه عدم وجود سیاستهای حمایتی مناسب، مشکلات مالی و بانکی، و عدم تضمین در پرداختهای بینالمللی، موجب میشود که صادرکنندگان نتوانند با آرامش خاطر به فعالیتهای خود ادامه دهند، افزود: این مسائل باعث میشود که بسیاری از تولیدکنندگان و شرکتهای صادراتی تصمیم به کاهش یا حتی متوقف کردن صادرات خود بگیرند و به دنبال بازارهای داخلی بگردند که به دلیل محدودیتهای موجود، بازده کمتری دارند.
طالبیرحیق تأکید کرد: مجموع این مسائل باعث شده که صادرات بزرگترین شرکتهای تولیدی همدان از مبادی گمرکی سایر استانها انجام شود، که این اتفاق به یک معضل اساسی تبدیل شده است.
سوء مدیریت در بهرهبرداری از ظرفیتها
رحیم مرتضایی نایبرئیس اتاق بازرگانی همدان نیز در این خصوص گفت: استان همدان از منابع طبیعی، نیروی انسانی و زیرساختهای موردنیاز برای تولید برخوردار است، اما متأسفانه این منابع به جای آنکه به رشد اقتصادی و صادراتی استان کمک کند، به نفع استانهای دیگر در حال بهرهبرداری است.
وی با بیان اینکه این تناقض میان تولیدات در همدان و ثبت صادرات در سایر استانها، موضوعی است که باید مسئولان در سطح کلان به آن توجه کنند، افزود: تولیدکنندگان بزرگ همدان، که محصولاتشان به خارج از استان صادر میشود، هیچ بهرهای از این صادرات در استان خود نمیبرند، و این مسئله در آمارهای ملی و استانی انعکاس منفی دارد.
نایبرئیس اتاق بازرگانی همدان با اشاره به اینکه یکی از مسائل مهم در بحث صادرات استان همدان ، وضعیت نامناسب زیرساختهای گمرکی همدان است، گفت: متاسفانه گمرک استان ما از کمبود فضای فیزیکی رنج میبرد و این مشکل باعث شده تا ظرفیت گمرک برای پذیرش و دپوی کالاهای صادراتی به شدت محدود شود، این در حالی است که برخی گمرکات استانهای دیگر، مانند گمرک تبریز، تسهیلات بیشتری در اختیار فعالان اقتصادی قرار میدهند.
دغدغههای مالی و مالیاتی صادرکنندگان
علیاکبر فلاح رئیس کمیسیون تامین اجتماعی و مالیات اتاق بازرگانی همدان نیز در این خصوص گفت: تورم سنگین، افزایش قیمت مواد اولیه، و مشکلات مرتبط با تهیه ارز و مسائل مالیاتی چالشهای جدی سد راه صادرکنندگان استان همدان هستند.
وی در گفتوگو با تسنیم بیان کرد: صادرکنندگان همدان، تحت فشارهای اقتصادی سنگینی قرار دارند که این فشارها توان رقابتی آنان را کاهش داده و ترجیح میدهند فرآیند صادرات را از طریق گمرکات استانهای دیگر انجام دهند، همچنین استفاده برخی صادرکنندگان از کارتهای بازرگانی غیر، بر پیچیدگیهای این مشکل افزوده است.
وی با اشاره به اینکه یکی از نقاط ضعف جدی در صادرات همدان، عدم بهرهبرداری صحیح از ظرفیتهای معدنی و فرآوری این محصولات با هدف عرضه در بازارهای جهانی است، عنوان کرد: این اتفاق نشاندهنده عدم مدیریت صحیح و ضعف در استفاده از ظرفیتهای طبیعی و خدادادی در استان است.
رئیس کمیسیون تامین اجتماعی و مالیات اتاق بازرگانی همدان تاکید کرد: توسعه زیرساختهای گمرکی و ایجاد انبارهای مناسب برای ذخیره و دپوی کالا، راهاندازی سیستم حملونقل هوایی بار، و ایجاد مشوقها و ضمانتهای اقتصادی برای صادرکنندگان از جمله راهکارهایی است که بارها از سوی فعالان اقتصادی به مسئولان ارائه شده اما هیچ اقدام موثری در راستای آن انجام نشده است.
فلاح افزود: اگر همدان میخواهد از ظرفیتهای صادراتی خود بهرهبرداری کند، باید ساختارهای اقتصادی و مدیریتی خود را اصلاح کرده و چالشهای زیرساختی و قانونی را به طور جدی برطرف کند چرا که در غیر این صورت، همچنان شاهد ضعفهای صادراتی و از دست رفتن عایدات اقتصادی خواهیم بود.
نظر شما