کد خبر : 2322
تاریخ انتشار : 13 شهریور 1400

سه عامل مهم در تعیین نرخ دلار چیست؟

سه عامل مهم در تعیین نرخ دلار چیست؟

نیک نیوز:  سیدکمال سیدعلی در کنار کلاب‌هاوس با موضوع چرا بازارهای ارز ، طلا و بورس این روزها زیاد نوسان دارند؟ گفت: باید به این نکته توجه کنیم که آیا در شرایط عادی وضعیت را تحلیل می‌کنیم یا در وضعیتی هستیم که بانک مرکزی نمی‌تواند سیاست‌های پولی خود را اعمال کند.

وی با اشاره به اینکه باید اهداف کوتاه مدت،میان مدت و بلند مدت مشخص شود، افزود: این موضوع بر عهده بانک مرکزی است که باید بتواند نرخ تورم تا پایان سال جاری را پیش‌بینی کند و بر پایه آن  بازار ارز را مدیریت نماید، اما متاسفانه در شرایط فعلی این امکان برای بانک مرکزی فراهم نیست.

سید علی در توضیح این مطلب ادامه داد: به واسطه شرایط اقتصادی موجود در کشور، بانک مرکزی با روزمرگی مواجه است  و نمی‌تواند برنامه‌ریزی دقیق کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت را داشته باشد اما داده های اقتصادی در این فضا به ما چه می‌گویند؟

معاون اسبق بانک مرکزی گفت: به عبارت دیگر پیش بینی می‌شود نرخ تورم در سال جاری بین ۴۵ تا ۵۰ درصد باشد و نوسانات بازار ارز نیز در کل نوساناتی افزایشی است.

وی با ذکر مثالی از تجربه ترکیه در دره جولان تورم گفت: این کشور در مقطعی که با تورم بالای ۶۰ درصد تورم روبرو بود، نرخ سود خود را بالاتر تورم تعریف کرده بود تا کسانی که در این اقتصاد سرمایه‌گذاری می‌کنند متضرر نشوند و بر این اساس به میزان تورم، لیر را در برابر  دلار  تضعیف می‌کرد اما در ایران ما با سود منفی در شرایط تورم بسیار بالا روبه‌رو هستیم.

این مقام پیشیم بانک مرکزی افزود: نرخ تورم در ایران بالاتر از ۴۰ درصد است اما نرخ سود در محدوده بیست درصد قرار دارد . این وضعیت پرداخت سود منفی یا تحمیل زیان به سپرده‌گذار به دلایل متعددی در ایران شکل گرفته و ما نمی‌توانیم مدل‌های معتبر اقتصادی را پیاده سازی بکنیم.

آنچه در دهه هشتاد گذشت

او در بخشی از سخنانش نقبی به دهه ۸۰ و دوره تصدی دولت اصلاحات در ایران زد و توضیح داد: در این دوره قیمت  نفت به ۱۰  دلار رسید و ایران تنها سه و نیم میلیارد  دلار صادرات غیرنفتی داشت، در نتیجه وضعیت ما چندان مناسب نبود اما به دلیل اینکه در این مقطع با فشارهای بین‌المللی روبرو نبودیم و روابط مان در وضعیت تنظیمی قرار داشت، می توانستیم با دریافت فاینانس بخشی از مشکلات را حل کنیم.

او ادامه داد: ما در سال‌های ۲۰۰۴ تا ٢٠٠۶ حدود ٣۵ میلیارد دلار  فاینانس از خارج تامین کردیم.

سید علی با تاکید بر اینکه در این دوره درآمد ارزی ایران چندان بالا نبود اما دولت تصمیم به یکسان سازی نرخ ارز گرفت، گفت: من در آن مقطع،دبیر کمیسیون مدیریت بازار ارز بودم و مدیرانی که آنجا بودند هر هفته وضعیت نقدینگی و تورم را بررسی کرده و اهداف را تعیین می کردند.

وی ادامه داد: بانک مرکزی در این دوره می دانست که نرخ تورم تا پایان سال چقدر است و خواهد یافت در نتیجه امکان برنامه‌ریزی برای تضعیف ریال در برابر ارزهای را داشت.

وی توضیح داد: البته نوسانات روز بازارهای بین المللی نیز برای تعیین قیمت  روزانه  ارز مورد بررسی قرار می‌گرفت تا ببینیم در بازارهای جهانی چه اتفاقی رخ داده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر هستید
https://github.com/igoshev/laravel-captcha

نظرات

انتشار یافته: 0
در انتظار بررسی: 0
غیر قابل انتشار: 0