مصوبات مجلس برای ثبت اختراع
نیک نیوز: نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز (یکشنبه، 14 آذر) قوه مقننه و در جریان بررسی گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح حمایت از مالکیت صنعتی، ماده 6 این طرح را با 189 رأی موافق، 4 رأی مخالف و 6 رأی ممتنع از مجموع 223 نماینده حاضر در جلسه مصوب کردند.
در ماده 6 این طرح آمده است: چنانچه دو یا چند شخص در پدیدآوردن اختراعی واحد، مشارکت داشته و سهم آنها در این همکاری مشخص باشد، میزان مشارکت هر یک به تفکیک در گواهینامه اختراع قید میشود و حقوق حاصل از آن، به همان نسبت به ایشان تعلق میگیرد. درصورتی که کار هریک از آنها جدا و متمایز نبوده یا میزان مشارکت آنها در ایجاد اختراع مشخص نباشد، نام همه آنها در گواهینامه اختراع ذکر میگردد و حقوق ناشی از گواهینامه، بهطور مساوی به همه آنها تعلق میگیرد.
همچنین نمایندگان ماده 7 این طرح را با 195 رأی موافق، 11 رأی مخالف و 8 رأی ممتنع از مجموع 239 نماینده حاضر در جلسه مصوب کردند.
ماده 7 این طرح می افزاید: هریک از مالکان مشترک اختراعی واحد، بدون نیاز به کسب رضایت مالکان دیگر میتواند سهم خود را انتقال داده یا به عنوان وثیقه یا هر نوع تضمین دیگر قرار دهد.
تبصره1- در صورتی که یکی از شرکا بخواهد سهم خود از اختراع ثبتشده را به دیگری منتقل کند، باید پیشنهاد فروش خود را به شرکاء دیگر اعلام نماید؛ درصورت وجود پیشنهاد خرید، با مبلغ برابر بین خریدار و یکی از شرکاء اولویت خرید تا مدت پانزده روز با آن شریک است و درصورتی که قیمت پیشنهادی خریدار، بالاتر از قیمت پیشنهادی شرکاء باشد، اولویت خرید با میزان قیمت پیشنهادی خریدار تا مدت پنج روز با شرکای دیگر است.
تبصره2- هریک از مالکان مشترک به تنهایی، یا همه آنها بهاتفاق میتوانند درمورد نقض حقوق موضوع این قانون، به مرجع صالح قضائی مراجعه کنند.
تبصره3- درصورت مخالفت برخی از شرکاء با بهره برداری از اختراع، شریک یا شرکای دیگر میتوانند االزام شرکاء ممتنع را از مرجع صالح قضائی تقاضا نمایند و با پرداخت مابه ازای عادله سهم آنها از منافع ناشی از بهره برداری، از اختراع استفاده نمایند.
همچنین نمایندگان در جریان بررسی گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح حمایت از مالکیت صنعتی با ماده 8 این طرح با 190 رأی موافق، 7 رأی مخالف و 4 رأی ممتنع از مجموع 247 نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.
در ماده 8 این طرح آمده است: هرگاه دو یا چند شخص، مستقل از یکدیگر اختراع واحدی پدیدآورده باشند، شخصی که اظهارنامه خود را زودتر تسلیم کرده باشد، حق ثبت اختراع را دارد. همچنین اگر دو یا چند شخص، مدعی حق تقدم موضوع ماده(10) این قانون باشند، هرکدام که بتواند ثابت کند اظهارنامهاش را مطابق مقررات مربوط زودتر از دیگران تسلیم کرده است مشروط بر اینکه آن اظهارنامه، استرداد یا رد نشده باشد، حق ثبت اختراع را دارد.
همچنین نمایندگان با ماده 9 این طرح با 201 رأی موافق، 2 رأی مخالف و 7 رأی ممتنع از مجموع 248 نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند که بر اساس آن درصورتی که اختراع، ناشی از استخدام یا قرارداد باشد، حقوق مادی ناشی از اختراع متعلق به کارفرما است، مگر آنکه بهصورت دیگری توافق شده باشد. به منظور صدور گواهینامه اختراع، متقاضی ثبت باید نام مخترع را به مرجع ثبت اعلام کند.
تبصره- چنانچه اختراع در چهارچوب موضوع فعالیت قراردادی مخترع نباشد یا در مورد اختراع ناشی از اجرای قرارداد، تعیین تکلیف نشده باشد، حقوق مادی ناشی از اختراع متعلق به پیمانکار یا مستخدم است، مگر آنکه اختراع با استفاده از دانش، اطلاعات، فناوری و یا ابزار و تجهیزات متعلق به کارفرما صورت گرفته باشد که در این صورت، حق ثبت اختراع و حقوق ناشی از گواهینامه آن متعلق به مخترع است و کارفرما نیز حق بهرهبرداری غیرانحصاری از اختراع را دارد.
همچنین نمایندگان با ماده 10 طرح حمایت از مالکیت صنعتی با 193 رأی موافق، 3 رأی مخالف و 8 رأی ممتنع از مجموع 246 نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند که در آن آمده است چنانچه شخصی براساس «قانون اجازه الحاق دولت ایران به اتحادیه عمومی بینالمللی معروف به پاریس برای حمایت مالکیت صنعتی و تجارتی و کشاورزی (کنوانسیون پاریس برای حمایت از مالکیت صنعتی) مصوب 10/ 12/ 1337» ، برای ثبت اختراع، اظهارنامهای را به مرجع ثبت یکی از کشورهایی که در زمان تسلیم اظهارنامه، عضو کنوانسیون بوده است تسلیم کند، با رعایت مفاد این قانون و کنوانسیون مذکور که از این پس در این قانون «کنوانسیون پاریس» نامیده میشود، به مدت دوازدهماه از تاریخ تسلیم این اظهارنامه بر اشخاص دیگر حق تقدم دارد.
تبصره- درصورتی که متقاضی ثبت اختراع، مدعی دو یا چند اظهارنامه پیشین باشد، تاریخ شروع حق تقدم از زمان تقدیم اولین اظهارنامه محاسبه میگردد.
بر اساس این گزارش نمایندگان با ماده 11 این طرح با 203 رأی موافق، 8 رأی مخالف و 5 رأی ممتنع از مجموع 246 موافقت کردند که بر اساس آن اختراعی قابل ثبت است که دارای شرایط شکلی و ماهوی مندرج در این قانون باشد. چنانچه مرجع ثبت، این شرایط را مطابق مواد مذکور در این مبحث از این قانون احراز کند، اختراع را ثبت مینماید؛ در غیر این صورت، اظهارنامه را رد و مراتب را با ذکر دلایل رد به صورت کتبی به متقاضی ابلاغ میکند.
همچنین ماده 12 طرح حمایت از مالکیت صنعتی با 202 رأی موافق، یک رأی مخالف و 3 رأی ممتنع از مجموع 248 نماینده حاضر در صحن مورد موافقت قرار گرفت که در آن آمده است: شرایط اختراع عبارت است از:
1- جدید بودن: بدین معنا که اختراع در فن یا صنعت پیشین، وجود نداشته باشد؛
2- دارا بودن گام ابتکاری: بدین معنا که اختراع برای دارنده مهارت متعارف در فن یا صنعت مربوط، معلوم و آشکار نباشد؛
3- دارا بودن کاربرد صنعتی: بدین معنا که اختراع در رشتهای از صنعت، قابل ساخت یا استفاده باشد.
تبصره1- مراد از صنعت، مفهوم عام آن است و شامل مواردی نظیر صنایع دستی، کشاورزی، ماهیگیری و خدمات نیز میشود.
تبصره2- فن یا صنعت پیشین، یعنی هر آنچه قبل از تاریخ تقاضای ثبت یا در موارد مقتضی، قبل از تاریخ حق تقدم ناشی از اظهارنامه ثبت اختراع، در هر نقطه از جهان از طریق انتشار شفاهی، کتبی، استفاده عملی یا از هر طریق دیگر برای عموم افشاء شده باشد.
تبصره3- چنانچه افشای اختراع ادعایی ظرف مدت ششماه قبل از تاریخ تقاضا یا در موارد مقتضی، قبل از تاریخ حق تقدم صورت گرفته باشد، مانع ثبت توسط مخترع یا نماینده وی نیست.
تبصره4- مناط تشخیص گام ابتکاری، تاریخ تسلیم اظهارنامه یا در موارد مقتضی تاریخ آغاز حق تقدم خواهد بود.
نمایندگان با ماده 13 این طرح با 208 رأی موافق، یک رأی مخالف و 5 رأی ممتنع از مجموع 248 نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند که در آن آمده است: ثبت اختراع مطابق این قانون، مستلزم تسلیم اظهارنامه به مرجع ثبت است.
ماده 14 این طرح بعد از بررسی با 190 رأی موافق، 4 رأی مخالف و 2 رأی ممتنع از مجموع 250 نماینده حاضر در جلسه تصویب شد، این مصوبه تصریح می کند: اظهارنامه ثبت اختراع باید بر اساس برگه (فرم) مخصوصی که مطابق آییننامه اجرائی این قانون تهیه میشود تکمیل شده و شامل موارد زیر باشد:
1-اطلاعات هویتی مخترع
2- اطلاعات هویتی مالک
3- توصیف اختراع
4- خلاصهای از توصیف اختراع
5- ادعا یا ادعاهای اختراع
6- نقشه یا نقشهها (درصورت وجود)
7- تعیین طبقه اختراع براساس طبقهبندی بینالمللی اختراعات
تبصره- تکمیل این بند اختیاری است.
8- تعیین پیوستها
تبصره- هویت در این قانون برای اتباع ایرانی نام، نام خانوادگی و شماره ملی شخص حقیقی و نام و نوع و شناسه انحصاری شخص حقوقی و برای اتباع خارجی نام، نام خانوادگی و نشانی برای اشخاص حقیقی و نام و نشانی برای اشخاص حقوقی است.
ماده 15 طرح حمایت از مالکیت صنعتی نیز با 193 رأی موافق، 3 رأی مخالف و 8 رأی ممتنع از مجموع 249 نماینده حاضر در جلسه به تصویب رسید و براساس این مصوبه؛ مدارک زیر باید به اظهارنامه پیوست شود:
1- مدارک هویت متقاضی و مخترع
2- درخواست کتبی مبنیبر عدم ذکر نام مخترع، درصورتی که او بخواهد نامش در گواهینامه اختراع درج نشود.
3- مدارک مربوط به حق تقدم که باید همزمان با تسلیم اظهارنامه یا حداکثر ظرف مدت یکماه پس از آن تاریخ، تسلیم شود. (درصورت درخواست حق تقدم)
4- رسید پرداخت هزینههای قانونی
5- مدارک نمایندگی، درصورتی که نماینده اظهارنامه را تسلیم نماید.
تبصره- درخصوص منابع زیستی متعلق به سایر کشورها، درصورت رفتار متقابل، مجوز دسترسی از متقاضی درخواست میشود.
ماده 16 این طرح نیز با 198 رأی موافق، 4 رأی مخالف و 7 رأی ممتنع از مجموع 247 نماینده حاضر در جلسه به تصویب نمایندگان رسید و براساس این مصوبه؛ درصورتی که اختراع مربوط به حوزه زیستفناوری و منابع ژنتیک باشد، متقاضی مکلف است علاوه بر موارد مندرج در مواد (14) و (15) این قانون، اطلاعات و اسناد زیر را بهضمیمه اظهارنامه خود به مرجع ثبت تسلیم نماید:
1- اعلام مبدأ جغرافیایی منبع زیستی طبیعی مورد استفاده برای انجام اختراع و نحوه دسترسی به منابع
2- اعلام محل نگهداری و نحوه دسترسی در خصوص منابع زیستی فاقد مبدأ جغرافیایی
3- گواهی تودیع نمونه ژنتیکی یا زیستی به مراکز نگهداری ذخایر ژنتیکی و زیستی درصورت عدم امکان توصیف آن، بنا به تشخیص مرجع ثبت
تبصره- مراکز ذیصلاح برای تودیع و صدور گواهی و شناسه(کد) تودیع برای مواد زیستی و ژنتیکی توسط مرجع ثبت اعلام میشود.
نظر شما